Economia – intre stiinta, arta si politici publice

Puteti (re)urmari mai jos prelegerea mea de astazi, 3 martie, din cadrul seriei Studium Generale a Institutului STAR-UBB, in Turnul Croitorilor din Cluj:

(sau prin: link YouTube UBB, link Facebook UBB)

Cum nu a mai ramas timp pentru intrebari din partea audientei, invit pe cei interesati sa le adresati aici in comentarii — si promit desigur sa raspund la toate cele relevante (chiar daca nu neaparat foarte repede).

 

Share

13 thoughts on “Economia – intre stiinta, arta si politici publice”

  1. Stimate domnule profesor,

    Sunt student la Facultatea de Științe Economice, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

    Vreau să vă mulțumesc pentru această excelentă prelegere, pe care am urmărit-o cu colegii!

    Partea cu utilitatea matematicii în economie este mult mai bine explicată decât modul în care am învățat eu. Aud pentru prima dată despre dezbaterile privind moralitatea piețelor economice. Nu știam nimic despre modelare structurală. Am început acum să le explic și părinților mei de ce politica nu se înțelege cu economia.

    Am să citesc și cele două cărți recomandate la început și eseurile de pe situl dumneavostră!

    Sper să pot pleca la un master în economie la Viena și să fac un MBA sau doctorat după aceea. Aș vrea daca aveți timp să vă întreb daca aveți ceva sfaturi pentru cineva de la facultate economice din România care vrea să continue cu studii de master în afara.

    Care ar fi cea mai importantă parte a dosarului de aplicație?

    Vă mulțumesc foarte mult!

    1. Salutari — si bine ati venit pe blog!

      Multumesc pentru comentarii: ma bucur daca am contribuit cumva la aprofundarea unor concepte economice si/sau legate de economie.

      Re: sfaturi privind aplicatii pentru mastere in afara tarii: perspectiva mea este ca fiecare caz este particular, deci nu exista (nu are cum sa existe) o “reteta” generica. Daca veniti de la ULB Sibiu, din pacate “pedigree-ul” universitar nu poate sa va ajute foarte mult…, deci implicit curriculum vitae-ul cat mai bine construit/ argumentat va conta. Nu stiu exact ce program va intereseaza (si cunosc de altfel prea putin universitatile din Viena, deci si cerintele lor pentru programele graduate), dar realizari cat mai internationale, obiective, ‘academice’ (dar nu numai academice), sa pun doar 3 dimensiuni, sunt de obicei relevante. Participari in programe educationale/ academice in afara Romaniei (sau macar in afara universitatii proprii etc) ar putea cantari pozitiv. S-ar putea sa vi se ceara si un test GRE general (unde de obicei accentul se pune pe componentele cantitativa + analitica) dar asta depinde de la loc la loc si in unele cazuri aceste teste s-au eliminat unde existau etc. “Motivatia”, care uneori se prezinta printr-un scurt eseu, este locul unde trebuie sa demonstrati ca meritati sa fiti admis, deci mare atentie acolo. Scrisori serioase de recomandare de la oameni cat mai vizibili in comunitatea universitara *internationala* ar putea, iarasi, face o diferenta.
      Tot pe site la mine mai gasiti, chiar daca nu neaparat formulate sau prezentate explicit, asemenea sfaturi sau impresii despre viata de student/ doctorand, in colectia de eseuri de exemplu. Regret ca nu am timp pentru sugestii mult mai detaliate, dar sper sa ajute cat de putin si acestea.
      Mult succes!

  2. Am urmarit acum in detaliu prezentarea dvs.: va felicit, ati clarificat multe si pentru mine! Mi-a placut in mod deosebit partea cu rolul matematicii in economie. Legat de asta, cred ca sunteti singurul economist care l-a citit vreodata pe matematicianul Villani desi ati facut asta pentru argumentul opus!

    Sper sa mai veniti pe la noi!

    1. Merci!
      A propos: nu stiti, probabil, dvs., dar suntem destui in economie care il citam copios pe Cedric Villani si nu doar in eseuri legate de (non-)modus operandi al Economiei, ci chiar in cercetare per se :-): de exemplu, optimal transport theory aplicat in economie este, desigur, bazat pe tratatele sale!

  3. Buna ziua,
    Mi-a placut. Mai ales partea in care comparati cu fizica si rolul in politicile publice. Cred cu tarie ca ar trebui sa avem obligatorie economia la universitate, chiar daca ne specializam in alte stiinte.
    As fi dorit sa insistati mai mult pe partea de externalitati referitoare la mediu si la solutia taxei pe carbon de care ati mai vorbit si in Adevarul. De ce nu intelege lumea ca aceasta este necesara?
    Multumesc,
    Andrei Mihalcea

    1. Tnx (again)! Si merci si pentru ca sunteti atat de activ prin comentarii/ reactii!

      Re: “As fi dorit sa insistati mai mult pe partea de externalitati referitoare la mediu si la solutia taxei pe carbon de care ati mai vorbit si in Adevarul. De ce nu intelege lumea ca aceasta este necesara” In prelegerea mea recenta de la UBB am vorbit in ceva detaliu despre problemele de perceptie ale economiei/ solutiilor economice. Partea referitoare la stimulentul taxei carbon e si ea intre ele (vedeti de exemplu slide-urile nr. 17-19 dar si 31-32 etc din prezentarea in PDF).

      Pe langa asta, ceva ce probabil nu se explica bine (si poate ca nici nu se intelege intotdeauna bine) din partea celor care propun/ sustin taxa carbon este faptul ca ea ar urma sa fie folosita, prin redistribuire, acolo unde veniturile nu sunt suficiente (nu mai intru aici in detalii — si la un moment dat probabil ar trebui sa scriu un eseu intreg pentru publicul larg despre asta– dar vedeti si partea relevanta din acest raspuns la un alt comentariu pe acest blog, la postul precedent).

      1. Va multumesc!
        Sunt de acord ca ar putea ajuta daca mesajul despre taxa carbon ar fi insotit si de mesaje privind distribuirea acesteia familiilor cu venituri mici. Inca nu suntem acolo. La noi lumea se bucura ca redeschidem minele de carbuni.

        1. Da, deci, sa calific, este vorba despre taxa carbon *implementata bine* si nu doar taxa carbon, punct. :-).

  4. Multumim foarte mult, foarte foarte informativ!
    Baiatul meu (17 ani) este deja foarte decis sa faca economie la universitate.

    1. Bine ati venit pe blog — si ma bucur foarte mult daca pe undeva am ajutat la aceasta decizie!

      A propos, nu incurajez o specializare prea devreme, i.e., ar trebui/ as sfatui ca baiatul dvs. sa vada ce ii place, sa “experimenteze” putin cu disciplinele– tocmai de asta gasesc studiile tip Liberal Arts mult superioare celor unde deja dupa liceu ti se cere sa iti exprimi optiunea privind disciplina/ specialitatea pe care vrei sa o aprofundezi. Este o eroare colosala mai ales acum cand oricum o singura specializare nu mai ajuta (vedeti in acest sens si cateva remarci ale mele privind job-urile viitorului si educatia pentru ele. Succes!

  5. Maestre, pe doamna moderator n-ai prea lasat-o sa vorbeasca, ntz ntz ntz!
    Si l-ai enervat pe Putin, bre! Bravos, ce sa zic!
    Ntz ntz ntz!

Comments are closed.