De ziua ta, Românie

Acum vreo 3 ani și jumătate, scriam următoarele:

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie… preferabil înainte de bicentenar:

Mediu academic: integritate, competenţă, merito­craţie,

Economie: creştere durabilă, dezvoltare inclu­zivă, sustenabilitate,

Societate: educaţie, spirit civic, solidaritate.

Astăzi sunt însă convins ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de aceste obiective, după cum am argumentat, inter alia, în câteva interviuri recente:

  1. pe HotNews, în 10 august; cu mulțumiri lui Dan Popa!
  2. pe Hotnews, în 28 octombrie; cu mulțumiri Ramonei Florea!
  3. pe FinEco24News, în 8 noiembrie; cu mulțumiri lui Norel Moise!

Câteva fragmente edificatoare:

Din păcate semnalele noastre de alarmă au rămas fără vreun rezultat semnificativ: suntem nicăieri și ne îndreptăm în continuare spre nicăieri în cercetarea economică din România (și, cu mici excepții mai degrabă individuale, la fel și în cercetarea științifică din România în general).

O țară care își lasă în paragină sănătatea publică, educația publică și sistemul de protecție socială în halul în care a făcut-o și continuă o facă România nu are niciun viitor. […] Realitatea e suntem de toată rușinea în cadrul Uniunii Europene, la toate capitolele menționate mai sus, și nu are cum ajute unii, din păcate incluzând aici pe competenții noștri decidenți politici, își înfundă capul în nisip și speră vor continua mai supraviețuiască cumva, încă o zi.

[…] până una alta, românul aleator care ar dori să afle mai multe despre datorie publică, inflație, economii și credite, salar minim, sau prețul unei pâini, va fi infinit mai câștigat urmărindu-i pe acești intermediari citiți decât pierzându-și timpul cu gașca de academicieni profesori doctori, reprezentanți de bănci publice și comerciale, consilieri de stat și prezidentiali, sau—ferească Domnul!—tot felul de miniștri si prim-miniștri.

[…] dacă faci un mic efort de imaginație și te plasezi un moment în spatele „vălului ignoranței”, închipuindu-ţi că ai putea fi oriunde în distribuția — de venit, avere, educație; de sex, demografică, etnică, rasială; profesională/ de statut social; regională, urbană/ rurală; ș.a.m.d. — populației din România de astăzi, foarte probabil să nu te mai încălzească faptul că țărișoara ta este momentan cea mai tare din parcare la creștere economică şi că în curând i-ar putea bate măr pe alți câțiva țânci la PIB/capita. Te vei mai întreba, sper, atunci cât de echitabilă, cât de durabilă, cât de sănătoasă poate fi o asemenea creștere pe steroizi, când exclude complet anumite segmente societale, când îi lasă pe atât de mulți în urmă, când majoritatea nu simte bunăstarea preconizată—nici în buzunare, nici în stomacuri… 

La Mulți Ani, România crești mare și dai pentru totdeauna de pământ cu infantilismul, incompetența și ipocrizia care încă te mai învăluie

 

 

 

Share

12 thoughts on “De ziua ta, Românie”

  1. Cum văd că s-au oprit comentariile de ceva timp: mulțumesc tuturor celor care au contribuit, cititori vechi și noi!

    Din câte văd, nu am avut decât o critică (+ un comentariu necivilizat, dar îmi rezerv, în mod evident…, dreptul să nu le public deloc pe astea), deci — făcând abstracție de selecția evidentă de cititori pe acest site — nu e chiar așa de rău :-).

    A+

  2. Va multumesc ca va mai faceti timp de noi!
    Bine ati scris, dar noi nu vom avea niciodata integritate, dezvoltare incluziva sau sustenabilitate. Suntem tara lui heirup, acolo ne este locul.
    Ca antreprenor ma confrunt zilnic cu heirupismul romanesc si sunt invins zilnic.

    Hai Romania, am infrant din nou!

      1. Miscarile astea de agitatie sint contagioase, dar nu rezolva nimic.Nu uitati ca inamicul este doar in imaginatia dumneavoastra.Si cine sunteti dumneavoastra, Lenin?

        1. “Si cine sunteti dumneavoastra, Lenin?”
          Sunt dezamăgit, mă așteptam să fiu eventual asemuit lui de Lafayette (deși prefer să rămân original…). După IP-ul dvs., cred însă că știu de unde vine ranchiuna. 🙂

  3. La Multi Ani, Romania! La Multi Ani, Maestre!
    Peste ani si ani, ne vom intoarce. Peste ani si ani, ne vom regasi! In Romania pe care o vrem!

Comments are closed.