Intr-un fel subiectul si stilul cartii (si chiar parte din concluzii) imi amintesc de cartea lui Sorin Adam Matei, “Boierii mintii” (publicata tot la editura Compania), despre care am scris putin, cu alta ocazie, pe portalul online RLIV (a propos, ce am scris atunci ca introducere mi se pare relevant si pentru postul recent al lui Dan Anghel si discutiile care i-au urmat, in context ‘strict’ politic de data asta- si ma refer in particular la eterna cautare a “omului providential”, caruia sa-i fie incredintata soarta turmei…), dar asemanarile se opresc destul de devreme, pentru ca Gavrilescu abordeaza problema intelectualui public intr-un context mai larg, inter alia plasand foarte bine discutiile vis-a-vis de intelectualul roman intr-un spatiu global, vest-european sau american (elocvent aici este, de exemplu, titlul unui subcapitol: “Balanta intre Bucuresti si Harvard“). Voi reveni cu niste impresii finale si mult mai detaliate dupa ce termin de citit cartea, deocamdata doar cateva opinii “de inceput”.
Structura cartii, in particular ordinea capitolelor si tematica abordata in subcapitole, mi se pare excelent aleasa. Adrian Gavrilescu incepe prin a incerca sa raspunda intrebarii generale (si face o treaba foarte buna, zic eu): “Ce sunt si la ce folosesc intelectualii?”, pentru a ne purta mai incolo catre cazuri specifice (mai ales plaiului mioritic, cu foarte multe exemple concrete), diferite roluri si functii ale conceptului de ‘intelectual public’ : “Intelectualii publici in rolul ‘analistilor politici'”, “Intelectualii publici scriu carti si conduc edituri“, “Intelectualii publici scriu in reviste si cronicheaza pe sticla“, “Intelectualilor publici le place televiziunea ca invitati sau realizatori“, “Intelectualii publici concep sondaje si scriu editoriale” si, o sectiune magistrala ca incheiere, cel putin ca titlu, “Intelectualii publici- mod de intrebuintare” (involuntar, ma duce cu gandul imediat la superba carte- categoric una dintre preferatele mele, din toate timpurile si toate genurile- a lui Georges Pérec, “La vie mode d’emploi”) . Ce imi mai place in mod deosebit la Gavrilescu, din nou, ca prime impresii, e ca l-a citit si ii face referinta si lui Richard Posner: “Public Intellectuals: A Study of Decline” (obligatoriu de citat intr-un asemenea context!), ceea ce mi se pare absolut de laudat, avand in vedere cati stiu (si cati scriu inteligent) despre Richard Posner si lucrarile sale, in Romania. Deci, excelent pentru inceput, sper ca impresia mea sa ramana aceeasi si dupa ce termin cartea. In incheierea acestei – pana la urma- introduceri, am selectat cateva fragmente interesante din primul capitol al “Noilor precupeti”, pasaje care vorbesc de la sine:
OK, thx:) In principiu ar trebui sa se gaseasca sau la Universitatii sau la Humanitas. O sa dau o comanda regrupata, ca deja e pe lista si Jurnalul lui Mihail Sebastian:)
Cartea asta e foarte mica si usoara, deci nu e chiar atat de scump sa o trimita. Nu mai stiu exact de unde au luat-o ai mei, dar eventual intreb si iti dau de stire (de obicei daca nu imi amintesc altceva, e de la Universitatii…).
Hehe, ok:) Asta nu mi-a trecut prin cap. Enfin, mi-a trecut dar nu-mi dau seama cat de mult costa expedierea prin posta, pretul fiind la kilogram si cartile cantarind mult:) Dar ideea e buna, o sa-i contactez si eu pe ai mei.
He he, am dat o comanda parintilor si s-au grabit imediat sa o cumpere si sa mi-o trimita :-). Ai mei sunt niste parinti model: au ascultat doleanta fiului, chiar si stiind ca nu ar trebui sa contribuie cu nimic la distractia mea de la cercetarea economica, cel putin pana nu termin doctoratul :-).
Intrebare simpla si directa, ai cumparat-o din Cluj sau prin Internet?:)