Spre Excelenta in Cercetarea si Invatamantul Post-Universitar in Stiintele Economice din Romania

Invit comentarii la discutia mea de 50 de minute live cu Marius Benta– excelenta gazda a rubricii “Vocile Clujului”– de la Digi24 Cluj-Napoca, 28 iulie 2015, despre (o parte din) pasii necesari pentru atingerea excelentei in cercetarea stiintifica din Stiintele Economice (dar si in general) in Romania. Multe nu au fost mentionate in acest talk-show, sau au fost mentionate doar in treacat, in limita timpului disponibil: in viitorul apropiat voi pregati un articol care sa le includa pe toate. Cu atat mai mult, orice feedback este binevenit!

Pentru un “background” in asemenea discutii, cu variate contributii de-ale mele de-a lungul anilor, vedeti si o selectie de eseuri sau alte interviuri/ interventii in mass-media.

Share

26 thoughts on “Spre Excelenta in Cercetarea si Invatamantul Post-Universitar in Stiintele Economice din Romania”

  1. Good one!
    I have thought like Nenicu below but I see why is more involved. No surprise that Romanians in Romania have a hard time figuring this out, hah hah.
    This General von Hammerstein was a very smart guy!

    1. Tnx. Von Hammerstein: yes, as I said also in the text, a surprisingly underrated (from many perspectives) historical character. I warmly recommend Erzensberger’s book!

      UPDATE: I NOW SEE THAT THIS COMMENT OF YOURS INTENDED FOR MY LATEST BLOGPOST LANDED AS COMMENT ON THIS PREVIOUS BLOG ARTICLE (DID NOT SEE THAT WHEN I HAVE ANSWERED, HENCE MY ANSWER ALSO HERE…). ANYWAY, NO BIGGIE…

  2. Buna ziua domnule Buhai!
    Abia acum am reusit sa ma uit la toata emisiunea: ati fost la inaltime, ca de obicei!
    O sugestie: pentru institut de excelenta de care ati mai scris, v-ati gandit oare si la crowdfunding?Unde-s multi puterea creste…

    1. Merci pentru aprecieri.
      Nu m-am gandit la crowdfunding– dar ma tem ca ar fi dificil de recunoscut imediat institutia aceasta, in timp ce daca ar fi infiintata de BNR, acest proces ar fi oarecum facilitat. Unde “oarecum” e extrem de important in fraza precedenta, pentru ca in genere nu (mai) vad BNR doar cu ochi buni, cum sper ca a fost clar. Sunt foarte eterogeni… sa ma opresc deocamdata la un eufemism.
      Back to crowdfunding: ar fi o idee pe termen mediu/lung, deci dupa kick-start, pentru anumite proiecte specifice poate, ceva similar cu raspunsul meu de aici vis-Γ -vis la ‘contractual research’ options.

  3. Felicitari, ati pus punctul pe i!
    Asa este, nu de ECONOMISTI e nevoie, ci de EXPERTI ECONOMISTI!
    Domnul moderator a pus INTREBAREA PRINCIPALA: cum facem ca acele opinii ale economistilor credibili sunt cele care razbat?

    1. Tnx. In talk-show am dat– e drept, in masura timpului destul de scurt– si niste raspunsuri intrebarii pe care o repetati aici. Sper ca in viitorul apropiat sa imi fac timp sa intru in mai multe detalii.

  4. din vacanta de la tarmul marii. a noastra.
    urmarit clipul pe mobil si aproape m-a lasat bateria
    ceva comentarii:
    foarte bun talkshow . felicitari! trebui sa fiti si mai mediatizat ca va pricepeti!
    benta mi se pare un om de televiziune cu multe clase peste alti moderatori!
    pertinent exeplul cu fostul guvenator ben bernanke. trebuie sa stii economie si sa aplici corect!
    excelent sfatul cu plagiatul. de bagat la cap. copiati ce functioneaza in SUA!
    bravo pentru blogul econcademia unde de fapt am comentat si eu in trecut
    ar trebui ca profii de economie cu functie doar pe hirtie sa fie penalizati pentru prostii publice!
    te doare capu la cite prostii am citit pe codul fiscal.
    nu stu daca oameni fara activitate cercetare pot sa predea orice curs! cursuri din 1970 poate.
    institutul posibil fondat de bnr poate f bine sa fie cofinantat de firme din romania! e in interesul lor!

    1. Multumesc pentru comentarii/ sugestii/ aprecieri.
      Sper ca e ok tarmul marii noastre πŸ™‚

      la:
      – “nu stiu daca oameni fara activitate cercetare pot sa predea orice curs! cursuri din 1970 poate.”: depinde putin de curs (matematica economica/ statistica pt incepatori dif fata de ‘ principii economice’) dar intr-adevar trebuie ca lumea sa fie macar pasiv la curent cu ultimele descoperi/ dezbateri/ controverse, vezi si raspunsul meu la un comentariu anterior pe aceeasi tema.
      – “institutul posibil fondat de bnr poate f bine sa fie cofinantat de firme din romania! e in interesul lor!”
      corect, dar asta merge mai bine pe “contractual research” type DUPA O PERIOADA, si un fond initial al bancii trebuie sa fie GARANTAT ab initio. Altfel ai prea multe incertitudini si expectantele vor fi in consecinta. Desigur, mai putin daca cineva cu fonduri suficiente din sectorul corporat e atat de lucid incat sa faca o asemenea investitie, cu commitment, pe termen foarte lung (think: is there any Romanian Soros out there? we’d have great use for one…).

  5. Doua precizari:
    1. voi raspunde in timp util (probabil pe la sfarsitul acestei saptamani) la TOATE comentariile/ criticile, deci no worries (inter alia, nu vreau sa influentez neaparat comentatori noi prin raspunsuri detaliate la toate comentariile de pana acum).
    2. imi este greu sa rationalizez cum poate cineva sa lase un comentariu fara nici o sansa de a fi aprobat (macar sa fi fost injuraturi elegante πŸ™‚ ): atata efort pentru ce? respectivii stiu insa bine ca nu cenzurez nimic daca se incadreaza cat de cat in canoanele dialogului public. try again? πŸ™‚

  6. V-am urmarit.
    Va intreb: daca intr-adevar in tara avem doar doi oameni care publica bine pe economie, WHY BOTHER? Daca nu aveti CU CINE, ce rost are sa discutati CU CE si CUM?

    1. Da, nu e prima data cand problema se pune asa…
      Raspunsul foarte scurt este o variatie a cuiva celebru “Dati-mi UN punct de sprijin si voi rasturna lumea” (my emphasis with capitals)
      Raspunsul putin mai lung e ca, daca va uitati atent, mai sunt si altii, mai ales la stadiul de expectante, si mai ales intre cei tineri. Si mai ales pentru generatiile viitoare trebuie facute aceste schimbari.
      Raspunsul si mai lung e compus din “pasivitatea nu este o alternativa” + “nu m-am saturat de Romania
      Multumit? πŸ™‚

      1. Monsieur, te aplaud in picioare!
        E drept ca ti-a ridicat putin mingea la fileu, dar raspunsul e genial. A se memora pentru convertirea necredinciosilor scepticilor! πŸ’‘ πŸ˜†

        1. Oh lΓ  lΓ … cela m’a fait rougir! 😳
          PS. Spune drept acum, neaparat vrei sa-ti ceri scuze public ca mi-ai dat doar nota 8 pe interviu, nu-i asa? πŸ™‚

  7. Stimate domn Buhai,

    Felicitari, discutia pe Digi a fost foarte buna si ati avut si gazda excelenta! Am urmarit cu mare placere!

    Am o singura problema si voi trece sa o discut direct : eu sunt universitar din Cluj, alta stiinta decat Economia. Intotdeauna am vazut cu ochi rai pe colegii economisti din universitate exact pentru ca nu publica mai nimic, in schimb au multe posturi in managementul si administratia universitara!

    Dumneavoastra spuneti la un moment dat pe Digi ca ati fost invitat si la o discutie pe asemenea teme de schimbari fundamentale de macaz pe directia cercetarii cu Rectoratul Universitatii Babes-Bolyai si Decanatul Facultatii de Economie si Gestiune a Afacerilor si alti colegi de-ai dumneavoastra din strainatate si ca vi s-a parut o initiativa foarte buna. EI BINE, CUM A FOST, CE A IESIT? Va intreb pentru ca toata lumea stie ca niciunul din Pro-Rectorii de la Babes-Bolyai nu publica nimic, si sunt majoritatea pe Economie! Niciunul dintre Decanii si Pro-Decanii de la Economie nu publica nimic de valoare, iarasi! Cum v-ati fi putut astepta la ceva de la bun inceput, avand aceasta in vedere? Presupun ca stiti ca intre Pro-Rectorii economisti sunt multi care publica in revistele pe care le incriminati dumneavoastra, cum ar fi Amfiteatru Economic! Ei nu sunt intre putinii cae fac onoare Universitatii Babes-Bolyai! Iar Rectorul e istoric, n-are treaba cu cercetarea pe Economie! Academia de Stiinte Economice la Bucuresti e la pamant, nu mai incape discutie. Dar ce sperante puteti avea la Babes-Bolyai cu asemenea conducere? Cine sa va asculte, cu cine sa lucrati? Cine sa faca schimbarile daca niciunul nu publica nimic?

    1. Bun venit. Merci pentru intrebare. Raspund pe doua niveluri:
      1. doar pentru clarificare, sper ca nu va referiti la CANTITATE, INDEPENDENT DE CALITATE, cand comparati Stiintele Economice cu alte stiinte. Comparatiile relativ la standarde de excelenta inter-stiinte, fara a sti despre ce vorbim, pot deveni usor… altceva (exemplu pentru concretizare: in Stiintele Economice la nivel top se poate usor intampla ca lumea sa nu publice NIMIC timp de 6-7 ani si apoi sa vina cu publicatii absolut top; e complet diferit in biologia si fizica experimentala, de exemplu). In acelasi timp, sper ca aveti in vedere standarde de excelenta; exista, din pacate si in alte stiinte (si inclusiv la UBB) situatii in alte (orice) stiinte in care lumea publica mult si mediocru sau submediocru (sau, la modul sincer, PROST), depinde la ce liga va raportati. Sa calificam asadar…
      Dar sunt aproape sigur ca va referiti la A PUBLICA VIZIBIL, conform standardelor interne Stiintelor Economice aici, in critica dvs.

      2. daca suntem de acord asupra punctului 1., atunci aveti oarecare dreptate aici. Asa este– si e paradoxal asa pentru ca unele din persoanele acestea apar deschise (si au ajutat deja mult, de exemplu in relatie cu conferintele ERMAS, pe organizare) catre progres in acest context, insa pe de alta parte ele insele publica prost sau foarte prost/ ridicol (read: Amfiteatru Economic & co), asta cand publica at all. Cum poate un Comitet Stiintific al ERMAS sta la aceeasi masa rotunda cu acesti oameni? Domnul meu, daca oamenii sunt deschisi la dialog, noi suntem dispusi sa dialogam. Evident exista o diferenta intre a mima dialogul si chiar a lua la modul serios si eventual a implementa sugestiile noastre…
      Nu stiu la ce stadiu ne aflam si– dupa cum ati sesizat daca m-ati urmarit cu atentie si m-ati citit si anterior– eu personal sunt sceptic. Lumea vorbeste multe si face putine.
      Si, ca final aici, pana la urma pe mine ma intereseaza ca punctul meu/ al nostru de vedere a fost auzit de acesti oameni cu oarecare puteri administrative si ca ei stiu bine ca acum ii urmarim si ca un public academic sau neacademic mai larg ii urmareste.

      1. VA multumescraspunsul detaiat, domnule Buhai!
        Cu clarificarea de la primul punct suntem in acord. Aici si ratiunea pentru ranchiuna mea contra speciei de economist de la Babes-Bolyai reprezentata foarte disproportional in conducerea universitatii daca luam in seama realizarile vizibile in cercetare! Nu vreau sa spun ca discplina mea joaca intr-o alta divizie dar in mod sigur este mult defavorizata comparat cu economia si gestiunea afacerilor cand ne referim la influenta ei in aparatul administrativ!! Aici ajuta si legislatia care prioriteaza numarul de studenti pe facultate dar universitatea se declara o universitate de cercetare!!!
        Scepticismul dumneavostra se justifica, va rog sa il pastrati! La mine se cheama pesimism!!

  8. Cher Sebster, m-am decis sa iti dau nota 8 din 10 pentru ca
    de bine:
    1. nu l-ai mai insultat pe Mickey Mouse in relatie cu reviste gen Metalurgia International, Amfiteatru Economic, s.a.m.d. πŸ˜†
    2. l-ai citat excelent pe Solomon Marcus
    3. ai fost diplomat la unele comentarii fara sens gen “poate ca romanii din Romania nu stiu engleza, de asta nu publica bine” Nota 2 moderatorului aici! πŸ˜†
    de rau:
    4. ti-ai pierdut firul de vreo 10 ori cu tot felul de paranteze aiurea si ai repetat alte 20 de chestii in loc sa ajungi sa atingi toate subiectele anuntate πŸ™„

    1. Mon ami, Dr Pi: venind de la tine, 8 e nota enorma! πŸ™‚
      Merci pentru critica, receptionat!
      Doar la punctul tau 3. as avea de mentionat faptul ca Marius Benta e mult mai subtil decat altii. Te rog sa vezi inca o data clipul acolo si sa fii atent de data asta πŸ™‚

  9. Buna ziua,
    V-am ascultat cu atentie si cred ca ar trebui sa asculte si sa bage bine la cap si cei care se ocupa cu politicile cercetarii in Romania! E foarte bine ca va implicati si ca i-ati adus si pe colegii dumneavoastra din afara sa isi spuna opinia!
    Probabil ati mentionat cu alte ocazii, insa nu am gasit in interviu: efectul nefast al profesorilor nepregatiti este resimtit direct de elevi, de copii nostri, de viitoarele generatii!! Cum sa imi trimit copiii la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti cand profesorii de acolo sunt rusinea Europei?! Cum sa am incredere ca acesti copii vor invata ceva, ca vor avea un loc de munca dupa absolvire?! Cata incrdere mai putem avea in “profesorii de economie” din Romania, cum bine zicea si domnul Andrei Cornea?! Si ne mai miram ca pleaca toti cei performanti inca din frageda tinerete?!

    1. Bun venit pe blog si multumesc pentru comentariu!
      Direct pe intrebare: aveti absoluta dreptate, lipsa de competenta in cercetare este reflectata direct in pregatirea neadecvata pentru a disemina Economia studentilor (sau publicului mai larg, daca tot suntem aici). Problema in Romania e generala, dincolo de perimetrul ASE sau al oricarei alta universitate/ facultate. Aveti dreptate si in sensul ca din lipsa de timp nu am apucat sa discut prea mult pe aceasta directie in interviul recent de la Digi24 Cluj, insa am scris despre aceste lucruri cu alte ocazii.
      As nuanta putin aici– si despre asta am amintit in acest talk-show, dar pus oarecum intr-un alt context– intre predarea pentru nivelul universitar si predarea in cadrul masteratelor si doctoratelor. Exista desigur cadre didactice care nu au publicat vizibil (din nou sunt foarte putini cei care au publicat vizibil, at all) si care au un talent si sunt apreciati pentru predare in programele de licenta. Insa, cum ziceti, si aici faptul ca nu esti la curent (macar in sensul pasiv) cu ultimele descoperiri/ dezbateri/ controverse din stiinta pe care o predai are implicatii negative. Pe termen mediu si lung acestea se manifesta inclusiv prin faptul ca generatii intregi de absolventi de Economice petrec ani buni in job-uri care nu au nimic de-a face cu ceea ce doreau/ pentru ce s-au pregatit (i.e., pentru ceea ce li s-a spus ca vor fi pregatiti) sau mai rau, in somaj. Ironic daca vreti: aici vedeti o implicatie a faptului ca nimeni nu a facut cercetarea stiintifica si invatamantul universitar/ post-universitar de calitate o prioritate in Romania, in mod oficial.

  10. Noa maestre m-ai suparat da’ SUPARAT!! Nici nu mai zic nica!
    Adica te fursezi ase prin Ardeal fara sa zici nimic? Si io care stam cu kila de palinca pregatita!! Ntz ntz ntz ntz! Gata-s nervos! De-amu numa la Antena 3 ma uit, ca soacra-mea, ase sa stii!!!

    1. Ma ierti acum, Nenicule, am avut programul plin. Lasa ca iti aduc un vin BUN data viitoare. Astept deci criticile cand ai cele 50 de minute.
      PS. Doar pe tine de pedepsesti daca ramai doar cu Antena 3. Sfatul meu e sa renunti de fapt la orice canal de televiziune– si citeste mai mult, in schimb. Altfel numai de bine soacrei πŸ™‚

Comments are closed.