Wiki-Cluj

Cum nu voi mai avea probabil timp deloc saptamana viitoare, un al treilea post pe astazi nu ar trebui sa fie considerat prea mult… De data asta despre Cluj…

Dan Anghel a avut acum cateva zile ideea excelenta de a aduna bloggerii clujeni (dupa modelul iesenilor, care ne-au luat-o se pare inainte- ei, nu-i bai, ardeleanu’ e mai lent de felul lui, dar treaba o face pefect) pe ceea ce ar trebui sa devina – categoric!- un loc foarte vizitat in viitor, ie. blogul blogurilor clujene: Cluj BlogRoll. Pornind de aici e clar ca bloggerii respectivi- evident ne-excluzandu-ma!- ar trebui sa scrie now and then si despre Cluj- ca minima obligatie. Deci un prim entry despre Cluj in paragraful urmator.

Incep prin a introduce ceea ce cred eu (let me know if I am wrong!) ca este cea mai informativa descriere a Clujului online: Clujul pe Wikipedia, avand in plus toate sansele sa ramana (sau sa devina, daca mai sunt indoieli in privinta dominantei curente…) oricand cea mai informativa prezentare, fiind in continua transformare- o resursa dinamica. Am descoperit-o recent dand un browse intre “articolele fructuoase” Wikipedia, adica acele articole considerate excelente din punct de vedere al materialului informativ (in particular trebuie sa marturisesc ca inventia metodologiei wiki mi se pare o adevarata revolutie in ceea ce priveste comunicarea si mai ales, colectarea informatiei- si cred ca va avea un rol mult mai important din acest punct de vedere in viitor). Toti cei capabili- probabil cei mai calificati fiind nativii clujeni- sunt desigur invitati sa dezvolte mai departe aceasta colectie de informatii. Mie mi se pare deja un material excelent, cu destule avantaje comparative chiar fata de numeroasele monografii despre Cluj care mi-au cazut in mana pana acum. In plus are ca link un ghid turistic al Clujului in wikitravel – bunicel, cu toate ca ar mai fi destule de adaugat si un inceput de materiale multimedia despre Cluj in wikimedia commons– aici categoric mai este loc de multe altele, sunt doar cateva poze deocamdata.
Tot intre proiectele folosind tehnica wiki si cu potential in ceea ce priveste Clujul se numara si recenta idee a lui Sorin Matei (in colaborare cu Angela Dobrescu) in care orasele Romaniei ar fi prezentate din perspectiva locuitorilor lor. Si acest proiect mi se pare unul cu potential enorm. Deci clujeni, la treaba!
Share