Presa recenta si impresii

Ideea principala ar fi: daca masuram cultura tineretului cu instrumente vechi, nu facem decit sa intram intr-o clasica neintelegere intre generatii. Am constatat ca un tip cu 10 ani mai tinar priveste mult mai inteligent la televizor. Iar un pusti cu 15 ani mai tinar are un alt simt al Internetului, asa cum eu am un simt mai dezvoltat in orientarea printre texte. E mai mult o dilema despre un filtru al informatiei. Dar ramine intotdeauna o provocare pentru orice sistem de educatie perfectionarea accesului si a orientarii individului in spatiul de informare. Toata lumea vorbeste despre scoli sau manuale. Nu prea conteaza ce scrie in ele, va asigur. Conteaza foarte mult cum discuta profesorul temele mentionate acolo. Se vorbeste prea putin insa despre cit de opace sint bibliotecile din Romania, despre cit de greu ajungi sa citesti daca nu esti in mediul universitar, despre accesul incomparabil mai greu la text. Sa nu fetisizam cuvintul scris si sa nu fantazam apocaliptic. S-ar putea sa existe si alte forme de inteligenta educata pe planeta asta.

  • Eugen Istodor, de obicei fara greseala, acum insa freaca menta: cetitori in beletzele. Pretinzi gramatica si intelesuri subliminale (sic!) la domnii Tariceanu sau Basescu? LOL. In particular imi place partea urmatoare a analizei distinsei profesoare intervievate (care totusi se salveaza in finalul interviului): “Este o sintaxa orala, dar si un lexic adecvat. Este clar ca premierul vrea ceva mai personal de la presedinte.” Categoric dorea saracu’ ceva, dar numai Darius i-a ghicit pofta: un kebab
  • Dintre toate gafele, a-i lua apararea unui bufon ca Nea Ion e apocaliptica, Caline draga…Sau ti-a garantat ‘mnealui kebabul?
  • Am zis intotdeauna ca domnul Geoana nu stie spune decat adevarul. Am gresit doar prezicand ca asta l-ar putea costa pozitia de frunce a PSD-ului…
  • obsesia cu obsesia: Sever Voinescu incepe sa devina cel putin obositor: cred ca e vorba de obsesia dumnealui cu obsesia anti-Basescu.
  • Mai grava e situatia cu Traian Ungureanu, care e totusi de un alt calibru (si nu de putine ori mi-am declarat admiratia fata de articole ale dumnealui). Tare ma tem ca ratiunea nu-i mai e amica. Cum se poate ca cineva traind in GB pentru atata vreme (si in prezent daca nu ma insel) sa scrie doar cu ochelari de cal? Nu mai vad nici macar scuza de genul: ‘nu e deloc un lucru bun, dar mai bine decat orice alternativa pe moment…si sa speram ca e pe termen scurt’. Sa nu spuneti ca doar Paler ramane treaz (desi are si el ticurile lui).
  • Mirela Corlatan nu scrie intotdeauna impresionant, dar in cazul de fata pune punctul pe i. Una dintre putinele persoane lucide in orice analiza vis-a-vis Basescu & co. Din pacate (atat relativ la numarul de lucizi cat si la domnul Basescu).
Share