Dupa un deceniu, aceleasi intrebari: 1+10 intrebari despre viziunea candidatilor prezidentiali din 2014 (turul II) privind cercetarea, stiinta si tehnologia in Romania

Acum exact 10 ani, adresam cateva intrebari prezidentiabililor de atunci, despre viziunile/ ideile/ planurile lor privind cercetarea stiintifica din Romania. Articolul original a aparut pe portalul online ‘Romania Libera in Viitor’ (RLIV), mai tarziu transformat in ziarul online ‘ACUM’, si poate fi citit in PDF aici. Aceste intrebari au fost sustinute imediat de parte din academe-ul roman (cel relevant) din Romania si diaspora, inter alia de catre Asociatia Ad Astra, Forumul Academic Roman, cativa cercetatori romani de renume din afara tarii, intre care si Nobelistul roman George Emil Palade. Au fost si (destul de putine, dar bune) ecouri in presa de atunci, ca de exemplu acesta in Ziua, acesta in Romanian Global News, sau acesta, in Evenimentul Zilei. Din pacate, cei carora le-au fost adresate aceste intrebari, inclusiv candidatul care in cele din urma a triumfat in alegerile din 2004, nu au considerat, in marea majoritate, relevant a raspunde ceva, orice. Multumiri totusi celor care au facut-o (mai mult sau mai putin sincer, mai mult sau mai putin la obiect, si, eventual, fara vreo urmare practica majora- aici din fericire sau nu). O colectie online avand in acelasi loc cateva din documentele de mai sus poate fi gasita pe site-ul Ad Astra.

Desi a trecut un intreg deceniu de atunci, cele mai multe din aceste intrebari au ramas, din pacate, la fel de actuale si la fel de relevante. Unele cifre ar trebui modificate, unele aspecte/ detalii calificate, dar in mare, saga cercetarii stiintifice romanesti continua fara schimbari structurale. Consider deci propice adresarea acestor intrebari candidatilor prezidentiali din turul II de la alegerile din 2014- domnii Iohannis si Ponta– dar invitatia e adresata desigur tuturor celorlalti prezidentiabili care s-au prezentat in aceasta calitate, in turul I. Nu imi voi mai seta expectantele la un nivel ridicat, dar poate, poate, vreunul va catadicsi sa dea niste raspunsuri concrete. Multumind anticipat in numele tuturor celor care- cum zice englezul, ‘against all odds’…-  nu s-au saturat de Romania nici atunci, si nici acum (fragment din sectiunea de 14 pagini in noua revista Sinteza– despre ERMAS 2014 & co— intitulata, dupa sugestia mea, “Noi nu ne-am saturat de Romania”), repet intrebarile si in textul acestui mesaj, mai jos.

  1. În opinia dumneavoastră, este ştiinţa şi cercetarea ştiinţifică o prioritate pentru România? Doriţi să avem cercetare ştiinţifică performantă în România? Dacă raspunsul la această întrebare este pozitiv, va rugăm să răspundeţi întrebărilor următoare
  2. Care vor fi mecanismele de finanţare a cercetării ştiinţifice pe termen lung, conform planului dumneavoastră; dacă şi cum credeţi că veţi reuşi implicarea atât a guvernului cât şi a industriei în susţinerea cercetării? Cum vedeţi cercetarea ştiinţifică privată vis-à-vis de cea publică?
  3. Din moment ce sunteţi avocatul unei cercetări ştiinţifice performante (conform răspunsului la prima întrebare), ce procentaj din PIB care să fie alocat cercetării ştiinţifice veţi susţine şi în cât timp va fi atins acest nivel, având în vedere ţinta de 3% indicată de UE pentru anul 2010 şi faptul că în prezent procentul din PIB alocat cercetării de la buget este un minuscul 0,21%?
  4. Care este poziţia dumneavoastră în ceea ce priveşte legătura dintre învăţământul universitar / postuniverstar şi cercetarea ştiinţifica, având în vedere situaţia curentă din România şi prevederile acordului de la Bologna? În particular, susţineţi integrarea cercetării ştiinţifice şi a învăţământului universitar / postuniverstar?
  5. Sunteţi în favoarea evaluării obiective, bazate pe criteriul excelenţei în cercetarea ştiinţifică, a tuturor departamentelor şi institutelor de cercetare şi a finanţării de bază a acestor instituţii după acest criteriu al excelenţei? Ce părere aveţi despre faptul că, din cele peste 700 de reviste “ştiinţifice” din România, doar 8 sunt indexate de ISI (principala instituţie internaţională care monitorizează revistele ştiinţifice), datorită slabei lor calităţi, în timp ce multe persoane din funcţii de decizie din sistemul academic şi ştiinţific românesc îşi bazează cariera pe publicaţii în aceste reviste locale?
  6. Dacă şi cum veţi rezolva problemele gerontocraţiei, rezistenţei sistemului faţă de întinerire, opunerii faţă de promovarea pe bază de merit, nepotismului şi favoritismului din universităţile româneşti?
  7. Care este opinia dumneavoastră în ceea ce priveşte mărirea cuantumului granturilor oferite pentru proiectele de cercetare performante şi a creşterii importanţei finanţării cercetării ştiinţifice prin metoda granturilor şi burselor de cercetare?
  8. Care este poziţia dumneavoastră faţă de evaluarea propunerilor de proiecte ştiinţifice finanţate din bugetul de stat? Concret, sunteţi în favoarea evaluării competitive, bazate pe peer-review, făcută de experţi în domeniile respective?
  9. Care sunt, pentru dumneavoastră, domeniile ştiinţifice prioritare pe care cercetarea românească va trebui să se axeze, domenii care ar fi susţinute şi finanţate ca prioritare?
  10. Ce măsuri concrete veţi lua pentru creşterea statutului social al cercetătorilor, respectiv redobândirea decenţei şi prestigiului meseriei de cercetator ştiinţific în România?
  11. Cum intenţionaţi să stopaţi “exodul creierelor” către ţările occidentale, în particular SUA şi statele UE, şi cum intenţionaţi să îi aduceţi înapoi, dacă doriţi aceasta, pe cercetătorii români performanţi aflaţi deja în centre de excelenţă din aceste state dezvoltate?
Share

35 thoughts on “Dupa un deceniu, aceleasi intrebari: 1+10 intrebari despre viziunea candidatilor prezidentiali din 2014 (turul II) privind cercetarea, stiinta si tehnologia in Romania”

  1. hombre nu-ti scria dom’soara Munteanu in Ziua ca o induiosezi cu naivitatea-ti?
    chiar te astepti ca hoardele de pesedei cu plagiate sa aiba ceva de adaugat dupa Nastase?
    voi astia din turnurile de fildes crede-ti in cai verzi pe pereti.
    zarurile sunt aruncate nu va mai pierdeti vremea.

    1. Merci pentru efortul de a scrie comentariul.
      1. Ma tem ca acel articol al Mirunei Munteanu era putin mai subtil :-).
      2. Putin in afara subiectului, dar un gand pe chestia cu lipsa de miza si “nu va mai pierdeti vremea”: pasivitatea nu e o alternativa. (sa nu mai repet)
      PS. Voi presupune ca acel “crede-ti” e un lapsus calami :-).

    1. Sunteti in afara topicului, dar, daca tot intrebati, va pot asigura ca nu am cum sa votez, vreodata, cu oricine care tine cu dintii de un doctorat plagiat, cu oricine care insulta– prin variate luari de pozitii si dispozitii– orice forma de inteligenta. Acestea fiind spuse, contracandidatul celui pictat mai sus e departe de a ma fi convins– vedeti de exemplu in contextul acestui post, ca sa ne intoarcem de unde am plecat.

      1. Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus, Klaus
        !

        Ashe mai!
        Si las’ ca iti raspunde el si tie, maestre! Bine ca s-o dus invirtindu-se pontosu’!

        1. Bine, Nenicule, ai viza pentru un pahar de ginars! :-).
          Inchin si eu cu tine– virtual :-)– cu un pahar de 2008 Cuvee Uberland, Cramele Recas, pastrat special pentru ocazii speciale.
          Si maine ne vom trezi inapoi la realitate si vom continua sa speram ca Iohannis e diferit de ceilalti. Ii dau circumstante atenuante… pana raspunde la intrebari :-).
          Pentru schimbare!

  2. Stimate Sebastian Buhai,

    Nu ma consider emotiva dar mi-au dat putin lacrimile citind eseul dumneavoastra din anul 2004. Este pur si simplu dureros ca de atunci 10 ani am batut pasul pe loc din cauza veleitarilor care s-au asezat in fotolii de ministri ai educatiei si cercetarii. Nu vreau sa adaug nimic despre primul plagiator al tarii, realizez ca disperarea dumneavoastra este justificata.

    Este insa totul pierdut? Eseurile dumneavoastra ma asigura ca nu e asa. Am speranta ca mai sunt ati tineri oameni de stiinta ca dumneavoastra si ca voi unindu-va veti reusi sa schimbati soarta acestei tari chiar daca ma tem ca vor mai trece multi ani pina atunci. Alegerile din acest an nu mai conteaza.

    Cu toata sustinerea posibila,
    Ioana C.

    1. Stimata doamna, va multumesc pentru reactie si sustinere. Din pacate nu putem fi prea optimisti (si nici precedentele nu ajuta). Insa exista aceasta masa minima de oameni de stiinta (majoritatea in devenire) de care vorbiti, si, din fericire, nu doar in diaspora ci si in interiorul Romaniei, din nou, “against all odds”… Speranta e ultima care moare 🙂

      PS. Un singur lucru cu care nu sunt neaparat de acord in ceea ce spuneti mai sus: intre numerosii “veleitari” la pupitrul MEdC (si alte nume ale acestui minister, de-a lungul timpulului) s-au aflat, ca exceptii, si oameni de valoare in pozitia respectiva (chiar daca nu sunt nici acolo neaparat 100% de acord cu toate masurile luate, etc.). Au fost insa prea putini, si prea putin in functie.

  3. Tinere, te urmaresc da cind iti miji musteatza in Generatia Asteptata acu ceva vreme. Sa stii ca unii dintre noi lupi batrini in invatamintul superior si cercetarea din tara inca te asteptam! Bravos, tine-o tot asa, nu te lasa!

    1. Multumesc pentru reactie– ma faceti sa rosesc :-).
      Pe de alta parte insa– si am sa fiu putin mai rau acum– ce inseamna ca ma/ ne asteptati? Asteptarea asta trebuie calificata. Si domnul Iliescu ne astepta deja in 2004 sa ne intoarcem pe fond de spirit patriotic, pentru un salar de 200-300 euro pe luna plus restul dimensiunilor nonpecuniare chiar mai proaste. Asta ca sa nu divagam prea mult de la subiect. E important sa stam pe subiect, e o meteahna a romanului chestia asta cu schimbatul topicului…

    2. Tovarăşe dragă, ţi-ai schimbat dumneata părul, dar năravul ba! I-auzi flăcău la domnia sa, lup bătrîn!!

      Gura vă e slobodă tot ca vodă-n lobodă da’ nimic să nu se schimbe, să şedeţi voi lupii bine!!

      1. Nu tăt ce zboară se mîncă, nici lupii ăi bătrîni şi suri n-au tăţi nărav. Din alte timpuri ne tragem, dară tăt la fel ne judecăm cu parveniţii şi plagiatorii!

  4. Noah, maestre, vez ca unii te citesc?
    adevarul.ro/locale/cluj-napoca/clujeanul-adus-acasa-romanii-careschimba-economia-lumii-transmite-mesaj-ponta-din-partea-celor-nus-au-saturat-romania-1_546330dc0d133766a8c92627
    Nu mai fi tu ashe pesimistu’!
    Ntz ntz ntz ntz ntz

  5. Domnule Buhai va felicit pentru initiativa cu intrebarile pentru candidati cit si pentru initiativele dumneavoastra in general!
    Sinteti cam singurul dintre tinerii nostri plecati care se intereseaza de absurdul conditiilor din invatamantul si cercetarea de acasa!
    Am sa va urmaresc initiativele si in continuare!

    1. Multumesc pentru reactie.
      Sa speram ca initiativele astea nu vor fi totusi fara nici un ecou, cum au cam fost pana acum…

    1. Nu e neaparat (sau, sa calificam, strict) legat de subiect,dar de creativ e foarte creativ sloganul.
      🙂

  6. Hotii astia nu trebuie lasati sa scape. Din cauza lor inca traim in era mea. Ce stiinta, ce tehnologie, ne folosim 1% din capacitate. Singura diferenta e ca turcii noi sunt d-ai nostri, homo plagiatores compulsives.

  7. Domnule profesor, eu ma solidarizez cu aceasta initiativa! Mai ales ca nu e doar copiatorul Ponta, e si cea foarte buna pentru Romania care s-a razboit cu tot intelectualul din partidul dumneaei si apoi ceilalti ce nu cuvinta! Sa ne coborim din turnurile de fildes ACUM, AICI, CU TOTII!

  8. Ponta si PSD-ul sunt clar in tema pe cercetare cand doctoratul sau e plagiat, cand pentru el revista stiintifica Nature e o revista care se ocupa cu ‘natura’ si cand ministrul sau delegat pe cercetare e biet doctorand.

  9. Salut, din păcate lucrurile sunt atât de grave pe linia fundamentelor democrației încât discuția despre cercetare devine neprioritară pentru dezbarea publică din turul 2. Cu privire la răspunsul lui Ponta lucrurile sunt deja clare, prin măsurile luate în sistem cât a guvernat.

    gânduri bune,

    1. Da, Virgil, sunt si alte probleme, unele posibil mai critice– mai ales din perspectiva omului din afara academe-ului, adica a marii majoritati– insa cercetarea si stiinta in general au fost, cum zici tu, ‘neprioritare’ la noi cam de cand lumea… In SUA sau in Europa de Nord (e.g., Scandinavia in general), orice candidat prezidential serios INCEPE cu perspectiva asupra educatiei, stiintei, si tehnologiei.
      Cat despre cat de actuala/ relevanta este problema, doar un aspect pentru moment: se vorbeste acum de asa-numita “stagnare seculara” ca nou posibil echilibru la nivel global, si ca urmare inovatia tehnologica, cercetarea academica/industriala au revenit (de fapt, unde e cap, au fost tot timpul) pe primul plan in orice discutie despre politici publice, platforme politice, perspective de viitor, etc. In curand nu vei mai avea defel scop sa vorbesti despre democratie, in lipsa oricarei cresteri economice, in lipsa oricarei inovatii notabile, in lipsa oricarui avans stiintific/ tehnologic. Nu e loc aici pentru mai mult, ar fi digresiune de la tema postului, dar vezi te rog si talk-show-ul meu si al lui Razvan Florian de 50 de minute, acum cateva luni, de pe DIGI 24 Cluj-Napoca, cu moderatorul Marius Benta de la ‘Vocile Clujului’ in care, inter alia, am vorbit si in termeni simpli (mai ales Razvan, care are rabdare infinita sa explice ceea ce pentru noi, cei din academe, apare de obicei axiomatic…) despre ideea aceasta, i.e. la ce e buna stiinta si de ce ar trebui sa prioritizam cercetarea stiintifica, si de ce ACUM, s.a.m.d. Link-ul este http://www.digi24.ro/Media/Emisiuni/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Vocile+Clujului/Cum+readucem+romanii+din+strainatate.

  10. Ponta Victor Viorel si daca ar raspunde sau si-ar pune doctoranzii ministri sa raspunda ar plagia cel mult raspunsurile fara noima din 2004 ale fostului sef Nastase. La plagiat nu-l bate nimeni!

  11. Raspunsul scurt este ca prin eventuala tacere asupra subiectului domnul Iohannis nu se ridica deasupra celuilalt. Chiar si conditionat de partea aia cu raul mai mic pe care romanul o inghite de cand se stie.

  12. Pe Iohannis si pe Ponta nu putem sa ii vedem simetric.
    Uitati-va ce nenorocit de ministru responsabil cu cercetarea si-a tras cel dintii plagiator al tarii.
    Una din stralucitele sale contributii este sa inlocuim publicatiile cu patentele pentru inventii.
    Tara cere mai ales inventatori de rahat, ce sa mai cercetam?

  13. Draga Nenicule, merci pt sustinerea (morala), dar lasa te rog paharul ala cu palinca putin si pune rotitele la lucru: nu sunt deja destui care vor sa fie presedinti? Toti ‘buni pentru Romania’, bineinteles. Problema e ca nici unul nu stie exact ce vrea sa faca ca presedinte. Deci, tot ca englezul de mai sus: thanks, but no thanks. Dar poti linistit sa dai mai departe, poate ajunge cumva si la urechea prezidentiabililor si unul sau altul se vor indura sa dea un raspuns si celor carora le pasa de cercetare & co.

Comments are closed.