Despre atitudine si aptitudine in cercetarea (economica, dar nu numai) din Romania

Prin interviuri relativ recente (ordonate invers cronologic):

(cu multiple referinte in textele de mai sus; consultati si paginile mele web de eseuri sau press coverage pentru mai multe informatii si alte materiale pe aceleasi teme sau pe teme similare).

Takeaway tweet-advice: daca doriti progres semnificativ inainte de bicentenar, ar fi bine ca voicei integri, capabili si motivatisa va alaturati celor deja pe baricade si sa incepeti sa actionati acum!

Comentariile sunt, bineinteles, binevenite!

Share

34 thoughts on “Despre atitudine si aptitudine in cercetarea (economica, dar nu numai) din Romania”

  1. Stimate domnule profesor,

    Va recitesc cu mare bucurie pe blogul dumneavoastra!

    Cred ca v-am mai impartasit dorinta mea de a contribui la sprijinirea cercetarii romanesti din prisma unui antreprenor. In ultimul interviu spuneti ca este nevoie de dialog intre mediul academic si mediul corporate si sunt primul om care sa fie de acord! Concret, cum facem asta? Poate prin conferintele ERMAS ati putea avea si un eveniment in care economistii de top din Romania si din afara s-ar putea intalni si cu firmele locale? Eu sunt un om concret. Sa vorbim concret.

    Am un al doilea comentariulegat de sprijinul BNR. De ce nu va ajuta BNR sa puneti bazele acestui institut model pentru Romania? Am vazut numele domnului Isarescu alaturi de numele unor oameni care s-au opus reformelor. Ca absolvent al unei facultati de economie din Romania ii cunosc si eu foarte bine pe acestia! Asta sa fie motivl?

    Multumesc si va doresc perseverenta in continuare!

    1. Buna dimineata,
      Scuze de intarziere si multumesc pentru mesaj (si loialitate ca cititor al blogului! 🙂 )
      La paragraful despre sprijinul mediului corporate: este poate o idee foarte buna aceasta despre o intalnire cu firmele locale, conditionat de faptul ca am avea un interes suficient de mare. Din pacate, chiar daca s-ar implementa, ar fi necesar limitata destul de mult in timp, avand in vedere ca ERMAS este de obicei foarte incarcata… Insa s-ar putea desigur incerca si inainte de conferinta (sau nu neaparat legat de aceasta), cu economistii romani din diaspora care ar ajunge si ar fi interesati. Ceea ce s-ar impune in orice caz ar fi o agenda concreta a programului si, sine qua non, un coordonator din partea mediului corporate local.

      La paragraful despre sprijinul BNR, raspuns scurt: nu am idee. Poate ca e ceea ce ziceti sau poate ca ceea ce ziceti e parte din raspuns. In orice caz, si din foarte pacate: nu mi se pare ca BNR, la nivel administrativ actual, are capacitatea de a intelege importanta acestui demers.

      Ad majora, la recitire!

      1. Va multumesc pentru raspuns.

        Aveti dreptate ca ar trebui un fel de coordonator la fata locului pentru companii. De ce nu ar fi aceasta universitatea locala care organizeaza editiile conferintei dumneavoastra? Cineva trebuie sa ea legatura cu firmele…..

        Si pacat ca Banca Nationala nu se doreste diferita!

  2. Stimate coleg,

    Nu este prima data si cu voia dumneavoastra nu va fi nici ultima cand comentez pe blogurile dumneavoastra. Repet ce am spus si inainte: sunt convins ca aveti dreptate si ca regulile create de interlopii din Stiintele Economice sunt de vina. Ca om in interiorul sistemului simt asta pe pielea mea.

    Problema pe care am avut-o si o am si acum este cu solutiile dumneavoastra. Ele sunt lipsite de realism. Vedeti dumneavoastra, in termenii pe care ii folositi chiar dumneavoastra, chiar daca avem multi oameni cu ATITUDINE avem prea putini cu APTITUDINE. Regulile proaste au stricat deja totul. La 99% din lume fara aptitudine nu prea ai ce sa faci, ce institut nou, ce centre de excelenta? De unde importezi mai buni? Daca am invita expres indieni, chinezi, sirieni cu talent ar mai merge dar daca le spui cat ii platesti ma tem ca nici astia nu or vrea.

    Dar altfel romani economisti de top nu mai vin inapoi sau nu stau daca ies din tabloul generic. 1% din cei cu aptitudine in Stiintele Economice pleaca in afara in fiecare an intai la masterate sau doctorate, apoi cu pozitii acolo. Ce, se mai intorc acestia? V-ati intoarce dumneavoastra sau alti Ermasistas cum ati scris in manifestul dumneavoastra?

    Noroc sa aveti, domnule Buhai!

    1. Scepticus,
      Merci pentru comentariu.
      Cum mai spuneam si spun oricand, orice reactie este binevenita: nu cred ca ati fost vreodata cenzurat pe blogurile mele si nu vad de ce ati fi. Va indemn deci sa continuati cu comentariile.
      Ca si data trecuta (sau in mai multe ocazii, if so: acum nu imi amintesc exact cand si unde ati mai comentat in trecut…), dumneavoastra vedeti lucrurile prea defetist. Si daca am admite ca 99% nu au aptitudine (sunt mult mai optimist decat dvs.), acei 1%, ‘incentivized’ cum trebuie, ar putea face minuni. Si asta inclusiv pentru ceilalti (‘positive externalities’) atata vreme cat acestia din urma au macar atitudinea corecta. Presupun ca dvs. o aveti, altfel nu ati fi de acord cu mine in chestini de baza (e.g., primul paragraf din comentariul de mai sus) si nu ati reveni atat de des cu reactii. 😉
      Acum referitor la eventuala intoarcere a diasporei stiintifice (din Economice si de altfel si in general): am scris nu o data ca intai trebuie fundamental schimbate conditiile inainte de orice altceva (vedeti in cel mai recent interviu din Pta Financiara, partea care incepe de la “Metaforic vorbind”…). Faceti lobby/ presiune/ convingeti pe ceilalti pentru asta in loc sa adoptati pozitia actuala (care e mult mai mult decat ‘sceptica’ daca nick-ul pe care l-ati ales nu e intamplator; salut scepticismul sanatos, nu si defetismul nejustificat).

  3. Domnului coleg stranier si aplaudacilor dumisale:

    Doar o vorba va mai spun: pe aici nu se trece! Noi suntem romanii adevarati, cei care au ramas si au trudit si nu au huzurit prin strainatati!

    1. Lele mare, mandra floare… dati-mi voie sa va felicit de 8 martie, inainte de orice altceva.
      In rest, daca aveti ceva concret de spus sau criticat, puteti oricand reincerca– cu putin mai mult efort. 😀

      1. Maestre, fie lumea cit de re’, da’ Lelea mare are mare umor, ma tata, ma! Ntz ntz: daca ma lasa nevastuica, tare as vre’ s-o cunosc mai bine!

        1. 😆
          Ceva imi spune, Nenicule, ca nici daca ai fi beat turta nu v-ati potrivi… 😉

        1. Asta exemplu pentru “cine se aseamana se aduna”! 😆
          Si din cauza clicii asteia de coate-goale sufera o tara?!

          1. NB. “coate-goale” trebuie calificat ca fiind in context de academic credentials, ca altfel in mod sigur nu putem vorbi de coate-goale la propriu, chiar au contraire… nu te opui oricarei schimbari de regim daca nu ti-ar fi bine in prezent: astora le este mult prea bine in universul paralel pe care l-au creat.

        2. Distractie pe cinste, va invidiez! 😆
          Nu sunt eu economist, primesc, dar chiar sa nu fi auzit vreodata de niciunul dintre ipochimenii astia, in afara de nemaisurprinzatorul Isarescu?

          1. Daca ai fi auzit de ei, ar fi fost jale si in fizica din tara. Deci, bucura-te, mon cher! 😉

  4. Asta ar trebui inramata si oferita cadou lui Iohannis

    ” Nu cred în ruptul capului că vreunul dintre noi, cei din diaspora ştiinţifică românească ne-am săturat de România, dar tare am dori să avem un semn cât de rapid posibil că nici România nu s-a săturat de noi…

  5. Va felicit si pe dumneavoastra si pe colegii dumneavoastra din tara care au mai dat interviuri in Piata Financiara! ASA DA!

  6. Salut,
    Bine punctat, te felicit!
    In mod deosebit imi place in interviul din PiataFinancara fragmentul unde explici ca societatea ar trebui sa sustina cercetarea fundamentala pe langa cercetarea aplicata. Acasa cei mai multi din afara lumii universitare inteleg doar ultima parte prin cercetare, mai ales cand e vorba de economie. Asta tine de o lipsa de educatie si cultura de baza pana la urma!
    Foarte interesanta si partea cu reversul migratiei US-EU in economie, nu aveam detaliile, dar vazand din partea astalalta a Oceanului lucrurile trendul imi apare rezonabil.
    In rest, ma mir ca inca nu au aparut deja cu comentarii de prisos chibitii de la ASE si restul echipei. Asta-i Romanica!

    1. Salve, tnx pentru aprecieri si comentarii! Punctual:
      i. Da, initial (nu a mai incaput din lipsa spatiului in formatul final al interviului) chiar mentionasem ceva mai mult despre misperceptia privind aparenta lipsa de utilitate a cercetarii fundamentale, inclusiv cu indicarea referintei perfecte– recitita anul trecut in format nou, i.e. cu o introducere a Directorului curent al IAS— pentru cei care ar avea inca dubii. Iar pe langa lipsa de educatie si cultura, din pacate tine si de lipsa de interes a celor din academe pentru o mai ampla (de fapt *mai buna*, acel “mai ampla” nu trebuie sa fie interpretat neconditionat) comunicare/ interactiune cu societatea…
      ii. Cum ziceam si in interviul din Piata Financiara, in mini-cursul meu din noiembrie anul trecut de la UBB (co-organizat de Institutul STAR si Centrul pentru Formare Continua si Invatamant la Distanta ale UBB) am prezentat de altfel chiar si niste statistici concrete, destul de recente, referitoare la acest proces. Pe scurt, lucrurile s-au schimbat enorm din anii ’70-’80 cand economistii europeni de top migrau in masa catre SUA.

      iii. In rest, da… poate ca am ajuns cel mai iubit dintre pamanteni deja… din moment ce nu am nici un comentariu negativ? 🙂 Dar in acelasi timp stim foarte bine ca it ain’t over till the fat lady sings! 😆

  7. Superbă pledoarie pentru normalitate în universitatea mioritică. Mulțumesc, chiar aveam nevoie de pilula aceasta!

    Felicitări și acestor minunați oameni de presă. Integritatea și profesionalismul s-au impuținat vizibil în jurnalismul mioritic, mă bucur să cunosc “rezistența”!

    Fiți sigur ca România MEA nu s-a săturat și nu este pe cale să se sature de vreunul din voi!

    1. Multumesc pentru aprecieri si sustinere ! 😳
      Si absolut de acord in privinta jurnalistilor mentionati: am avea mare nevoie de cateva zeci ca ei in presa curenta!

  8. Chapeau, Sebster!

    Un lucru nu le-ai explicat in ultimul interviu: rezistenta este inutila ! 👿

    1. Iti multumesc, Dr Pi Evil! 🙂
      Ma tem ca oamenii nostri sunt pe cale de sinucidere in masa destul de benevol 😈 … si cu tot cu eforturile (mari?) depuse pentru publicatii-maculatura en gros. In mod normal ar trebui sa poti alege “publish” or “perish”, nu ambele, cum ziceam si pe twitter.

  9. Stimate domnule Buhai,

    Felicitari mai ales pentru persistenta dumneavoastra! Eu sint de acord in totalitate cu solutiile “complementare” pe care le propuneti pentru a reforma acest sistem perimat si subscriu la indemnul pentru actiune!

    Dar am si o enigma de rezolvat.
    Ca cercetator stiintific intr-o stiinta naturala, nu cunosc detalii din ce se intampla in stiintele sociale in Romania dar privesc si eu din exterior si observ ca nu este prea bine. Totusi vad la universitatea mea si alte universitati mari din tara psihologi, sociologi sau politologi care publica la un nivel acceptabil sau chiar remarcabil. De ce nu se intampla asta si cu economistii care sunt chiar mai multi? De ce credeti ca economia este atit de inapoiata comparat cu alte stiinte sociale in Romania?

    Apoi parca in ciuda economistii sint de multe ori cei care ne conduc universitatile si ne trag dupa ei! Mediul universitar nu face exceptie de la faptul ca cei mai rai ajung intotdeauna sa conduca in tara asta!

    1. Bine ati revenit – si multumesc pentru aprecieri si acord!
      Mi-am amintit brusc ca am mai discutat si cu alta ocazie pe tema comparatiei economiei cu alte stiinte de la noi, si cat de departe sunt si acestea de excelenta.
      Pe langa cele spuse atunci, parerea mea este ca economia sta mai prost decat – arguably – toate celelalte exact pentru ca acele criterii de evaluare/ promovare la nivel national (CNATDCU) sunt cele mai absurde posibil (chiar si dupa schimbarea lor– si asta cu mare opozitie si chiu cu vai– dar fara implicatii pentru progres real, la sfarsit de 2016). “Dupa cum iti asterni, asa dormi” dupa cum am mai scris in rezumatul lucrarii Buhai, Litan si Silaghi: “Demotivarea performantei…” deja in 2015.
      Cat despre ultimul paragraf din comentariu: nu am, sincer, nici o idee de ce alegeti in continuare in conducerea universitatilor voastre oameni care nu si-au dovedit o minima competenta, fie ca sunt economisti sau nu. Cum ziceam si in interviul foarte recent din Piata Financiara, daca in mediul academic vrei oameni integri si competenti, in conducerea/ administratia universitatilor vrei deja oameni *super* integri/ competenti. De ce? Pentru ca “dupa cum iti asterni, asa dormi”, coroborat cu “pestele de la cap se-mpute”… 🙂

      1. Va multumesc pentru raspuns!

        Aveti dreptate. Si am mai discutat. Intr-adevar nu trebuia sa folosesc “chiar remarcabil”. Nu ma gandeam in sens absolut.

        Nu cred ca cineva poate explica de ce ies cei care ies in managementul universitar. Poate ca au mai mult timp sa recruteze voturi decit cei buni. Ar trebui sa existe un concurs cu probe publice pentru orice post managerial.

        1. >> Ar trebui sa existe un concurs cu probe publice pentru orice post managerial.
          Si aici ar depinde de cine sunt evaluatorii. Modelul votului direct, universal pentru Rector/ Presedinte de Univ e mult mai putin folosit in strainatate (exista fie comisie de recrutare care face recomandare si un Board aproba, sau un Senat aproba din nou dupa recomandarea acelui comitet de experti, etc etc) , deci poate asta ar putea da de gandit si in Romania. Din nou, nu trebuie reinventata roata de fiecare data…
          Pentru pozitii de decan/ sef departament iarasi este concurs cu experti care recomanda si recomandarile sunt din nou analizate de un Board si/sau Senat etc. Dar lucrurile astea se stiu de altfel foarte bine sau in orice caz se pot afla fara prea mari eforturi, exact cu cateva click-uri de mouse cum ziceam si in interviul luat de Moise Norel in Pta Financiara.

  10. Noah!1 Maestre, siropel io nu-s ca altii, decit cind iau 2 detzi de barack palinka la bord si nu ma vede nevastuica! Da tot’ te tzuc cu drag si semnez unde zici tu, ntz ntz! Numa’ lasa-l pe Brucan unde e, ma tata, ca ne-o spariet si ‘nainte d’apoi in holograma 2.0!

    Bravos ma, o kila de palinca meriti! Am zis, ntz ntz ntz!

  11. Suna siropos dar respect si admir tot ce incrcati sa faceti!

    Mircea aka Gavroche prezent la datorie!

Comments are closed.