Noii cetateni ai Respublicii Literaria

Mai jos puteti inspecta cateva ganduri (rapide, nestructurate, nu neaparat clare sau complete…) despre Marsul pentru Stiinta, parte a unui dialog initiat de Remus Florescu, de la Adevarul de Cluj. Din lipsa spatiului, doar o mica parte din ele a intrat in articolul lui Florescu publicat in Adevarul pe data de 24 aprilie. A propos, multe felicitari lui Mihai Miclaus si celorlalti organizatori/ participanti ai Marsului pentru Stiinta de la Cluj!

Cred ca e mare nevoie sa avem ceva mai multa ‘trecere’ la public, ceva mai multa publicizare, si pana acum, desi se mai misca lucrurile (dovada acestui Mars– global, pana la urma!), mai este loc de mult mai mult. Iti pun in continuare pe foaie rapid cateva ganduri, sa le zic asa, destul de aleatoare, sper sa raspunda putin la ceea ce ai vrut sa ma intrebi… am impresia– si sper ca si altii sa gandeasca la fel– ca in Romania chiar nu s-a facut mai nimic in privinta asta, si ca lipseste acea ‘atitudine civica pentru Stiinta’ pe care am intalnit-o cam in toate tarile Vestice unde am avut stagii de cercetare…

Intr-adevar, Marsul pentru Stiinta este—sau ar trebui, in mod ideal, sa fie—mai degraba o sarbatorire, o celebratie a Stiintei decat o manifestatie *contra* ceva, un protest, un veto;  si nu este nici in principal despre politicieni, nici despre administratie, si nici macar, sau exclusiv, despre oamenii de stiinta… Este de fapt despre rolul pe care stiinta il joaca in viata de zi cu zi, in cotidian, pentru fiecare dintre noi. Prin asemenea manifestari populare pentru sprijinirea Stiintei de fapt vrem sa atragem atentia, inter alia, asupra faptului ca Om de Stiinta adevarat inseamna in primul rand cineva care nu crede in informatia fara probe, care este critic fata de concluzii fara argumente suficiente, cineva care are, din start, in setul de caracteristici primordiale, acel “scepticism sanatos”, sa ii dau o eticheta. Aceasta este conditia necesara, atributul sine qua non al oricarui aspirant-Cercetator Stiintific, si de fapt al tuturor celor carora descoperirea stiintifica nu le ramane indiferenta (pentru mine e o caracteristica primara a speciei homo sapiens, de altfel…). Iar aici, atat eu, cat si multi altii dintre colegii mei, credem ca foarte multi din cei din afara academe-ului universitar (sau a variatelor institutii de cercetare), fara neaparat o pregatire foarte specifica, fara studii inalte intr-o disciplina sau alta, indeplinesc de fapt aceasta caracteristica, sunt de fapt cvasi-calificati cetateni ai “Respublicii Literaria” (cum aceasta comunitate a practicantilordar si a foarte pasionatilor nu neaparat practicantide stiinta incepuse sa se autodenumeasca in secolele XVII si XVIII, in Europa si America).  Acest tip de manisfestatie practic vrea in primul rand sa le aminteasca oamenilor obisnuiti, multimii in ansamblu, tuturor, de acest lucru…

In acelasi timp, desigur, mai ales avand in vedere recentele triumfuri ale superficialitatii, prostiei si trufiei politice in multe zone unde chiar nu ne asteptam la asa ceva…, un Mars pentru Stiinta este de fapt o manifestatie pentru *a apara* aceste valori la nivel global, pentru a spune ferm si raspicat ca nu pot fi calcate in picioare sau ciuntite, inghiontite, impiedicate, intr-un fel sau altul exercitarea libertatii de investigatie stiintifica, curiozitatea umana in general, spiritul rational critic, dezbaterile informate si civilizate.

Avand o experienta de cercetator in Stiintele Economice in deja destul de multe locuri in afara tarii, as putea spune ca asemenea manifestatii, chiar daca nu intotdeauna la o asemenea scara globala, sunt mai degraba regula decat exceptia—iar din pacate, dupa informatiile mele, in Romania aceasta se practica deocamdata mult prea putin. In diverse universitati si institutii din Olanda, Anglia, Danemarca, SUA, Suedia, Italia sau Portugalia am asistat sau chiar participat de multe ori la diverse, multiple, evenimente, de cele mai multe ori organizate la nivelul universitatilor, dar uneori si la nivel de oras sau chiar regional/ national, de publicizare a stiintei pentru o audienta mai larga, de diseminare nu doar a rezultatelor stiintifice dar si a metodologiei stiintifice sau a acelui “mindset” al omului de stiinta, pentru societatea larga– de interactiune deschisa cu societatea. Si evident, ne dorim implicarea societatii, ne dorim opinia societatii, dorim ca societatea sa fie informata despre ceea ce facem, sa impartasim si altora din bucuria aceasta, din satisfactia aceasta de a face cercetare stiintifica. Nu este un sentiment specific unei singure stiinte/ domeniu, dimpotriva, aceasta bucurie de a cerceta cred ca ne uneste pe toti cei care ne indeletnicim, sa zic asa, cu stiinta zi de zi. Nu cred ca mai trebuie sa adaug ca o ierarhie corecta, obiectiva a valorilor stiintifice (si nu doar a celor stiintifice!) tine si ea de aceasta *informare*, cat mai frecventa si completa, si cat mai interactiva, a societatii despre ce se intampla in stiinta, care sunt ultimele realizari in diverse domenii, dar si care sunt problemele pe care cercetatorii stiintifici le intampina, s.a.m.d. In cele din urma, urmarim desigur realizarea acelei relatii de echivalenta, si nu doar de implicatie intr-o directie sau in cealalta, sau si mai grav, de non-relatie, intre “ce poate societatea face pentru progresul stiintific” si “ce poate face stiinta pentru progresul societal”.

Share

8 thoughts on “Noii cetateni ai Respublicii Literaria”

    1. tnx & welcome!
      PS. scuze> nu am vazut comentariul imediat, motiv pentru care apare doar acum publicat.

  1. Va salut.
    Bine ati scris, multumesc!
    Sa stiti ca ma bucur ca tot Clujul a ramas “fruncea”,ca tot noi dam tonul! Am fost acolo la Mars, nu a fost excesiv de multa lume, asta este adevarat. Dar a fost bine, a fost frumos, poate chiar peste asteptari!
    Sunt si eu mandru odata ca-s clujean !

  2. Ati scris bine ca de obicei, domnule Buhai!
    Din pacate, de aici din tara sunt mai pesimist ca dumneavoastra si cred ca suntem putini care mai credem ca stiinta ne poate scoate din indobitocirea in care am ajuns. Iar dupa cum merg lucrurile vor fi din ce in ce mai putini in viitor. Astazi a mai fost o mana de oameni sa iasa la Marsul petru Stiinta. Maine nu stiu daca vor ramane macar acestia.. Ce putem sa facem in mod CONCRET?

    1. Bine ati revenit si tnx pentru comentarii.
      O reactie foarte scurta deocamdata: putini si buni daca sunt, ar fi un inceput 🙂

  3. Mno, maestre,vad ca muzaiu’ sa trec teste de matimatica sa-ti mai comentez ceva, ntz ntzntz! Cu palinka la bord ma mai incurc da’ nu il scriu de trei ori, na. Atat! Nu intra, la au revoir, moncher.
    Da’ bine ai revenit maestrele, fa/ti feisbuk si scrie mai mult. Fain scris, da’ dac-ai fost acas’ iar n-ai zis ni’a, ma? Ma maestre, ma, ne cam uiti ma baiatule!Las’ ca ma razbunesc io!

    1. Draga Nenicule, merci pt loialitatea de cititor; si un mic sfat: intai scrie, doar apoi ia si bea. 🙂
      PS. Din pacate, inca nu am ajuns la Cluj, recent. Nu imi e clar de pe unde ai inteles asta…

Comments are closed.